
Chiny zbudowały unikatowy laser na wolnych elektronach
17 stycznia 2017, 12:23Chiny dołączyły do elitarnego klubu krajów posiadających laser na swobodnych elektronach (FEL). Takie urządzenia emitują światło w zakresie od podczerwieni do dalekiego ultrafioletu i są uznawane za źródło światła 4. generacji. W porównaniu z synchrotronami - źródłami światła 3. generacji - lasery na wolnych elektronach pozwalają na uzyskanie 1000-krotnie większej intensywności

Jak migrują naukowcy
23 maja 2017, 10:46Dziennikarze magazynu Science postanowili przyjrzeć się globalnej migracji naukowej i wykorzystali w tym celu dane ORCID. To niedochodowa organizacja, która przypisuje naukowcom unikatowe kody i śledzi ich kariery. Obecnie w jej bazie danych znajduje się około 3 milionów osób

Wiemy, co spowodowało katastrofę tlenową
19 września 2017, 10:14Około 3 miliardów lat temu w oceanach zaczęły pojawiać się małe regiony zawierające wolny tlen, a przed 2,4 miliardami lat rozpoczęła się katastrofa tlenowa. W ciągu zaledwie 200 milionów lat poziom tlenu w atmosferze zwiększył się 10 000 razy.

Dotkliwy ból głowy po zjedzeniu jednej z najostrzejszych papryczek świata
11 kwietnia 2018, 09:52U 34-letniego mężczyzny, który podczas zawodów w jedzeniu papryczek chilli spożył Carolina Reaper - odmianę uważaną przez jakiś czas za najostrzejszą papryczkę świata - wystąpił piorunujący ból głowy.

Emisja gazów cieplarnianych z pól ryżowych może być 2-krotnie większa niż się szacuje
12 września 2018, 10:36Niektóre praktyki stosowane przy sztucznym nawadnianiu pól ryżowych mogą prowadzić do dwukrotnie większej emisji gazów cieplarnianych, niż dotychczas przypuszczano. Mowa tutaj o metodzie, która polega na zalewaniu pól wodą, po czym pozwala im się wyschnąć. Jako, że ryż dostarcza pożywienia dla połowy populacji Homo sapiens, sposób uprawy pól ryżowych ma znaczący wpływ na klimat planety, czytamy w PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Największa pszczoła świata pojawia się i znika, ale nadal żyje
22 lutego 2019, 13:01Po raz ostatni miesierki Megachile pluto, które są uznawane za największe pszczoły świata, widziano w 1981 r. Nic więc dziwnego, że gdy Eli Wyman, entomolog z Uniwersytetu Princeton, miał okazję pojechać na 2-tygodniową ekspedycję poszukiwawczą, bez wahania wyruszył w styczniu na dwie z trzech indonezyjskich wysp z archipelagu Moluków, na których kiedykolwiek spotkano te giganty. Wymanowi towarzyszyli dwaj naukowcy i fotograf Clay Bolt.

Hakerzy wykradli projekty internetowe Federalnej Służby Bezpieczeństwa
22 lipca 2019, 13:14Rosyjska Federalna Służba Bezpieczeństwa (FSB) przyznała, że hakerzy uzyskali dostęp do jej specjalnych projektów internetowych. Cyberprzestępcy włamali się do sieci współpracującej z FSB moskiewskiej firmy SyTech i ukradli 7,5 terabajta danych.

Zmarł bejsbolista Pete Frates, jedna z twarzy Ice Bucket Challenge
10 grudnia 2019, 13:32Dziewiątego grudnia w wieku 34 lat zmarł Pete Frates, chory na stwardnienie zanikowe boczne (ALS) bejsbolista. Jego uczestnictwo w Ice Bucket Challenge (IBC) pomogło w zebraniu znacznej kwoty. Celem IBC było zwiększenie świadomości społecznej dot. ALS, a przy tym zebranie pieniędzy na badania. W akcji wzięły udział miliony ludzi z całego świata.

Koronawirus i pacjent zero. Już 17 listopada 55-latek chorował na COVID-19
16 marca 2020, 05:35Pierwszym człowiekiem, który zachorował na COVID-19, chorobę powodowaną przez koronawirus SARS-CoV-2, mógł być pewien 55-letni mieszkaniec chińskiej prowincji Hubei. Chorował on już 17 listopada, wynika z dokumentów chińskiego rządu, do których wgląd mieli dziennikarze South China Morning Post

Pils z Browaru Górniczo-Hutniczego nagrodzony w Meininger's International Craft Beer Award 2020
27 lipca 2020, 12:50Dwudziestego drugiego lipca zostały ogłoszone wyniki międzynarodowego konkursu piw rzemieślniczych Meininger's International Craft Beer Award 2020. Pils z Browaru Górniczo-Hutniczego został nagrodzony prestiżową platynową nagrodą. Piwa nie są zestawiane ze sobą, lecz są oceniane odrębnie na podstawie 21-parametrowego schematu ewaluacyjnego o 100-punktowej skali, przygotowywanego dla każdego ze stylów piwnych. Jurorzy nie znają producentów ani kraju pochodzenia próbki.